Loader
Μικρόκοσμος - Koukaki.gr
17359
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17359,page-child,parent-pageid-17346,bridge-core-2.0.5,ajax_updown_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-child-theme-ver-1.2.1,qode-theme-ver-1.2,qode-theme-koukaki,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Μικροκοσμος

Τηλ: 210 921 5305
Email: [email protected]
Ιστοσελίδα: http://www.mikrokosmos.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

Συγγρού 106,
Κουκάκι

GPS:

37.9626727,
23.724017600000025

Ο κινηματογράφος μας γεννήθηκε το φθινόπωρο του 2004 επί της Λεωφόρου Συγγρού, απέναντι από το εργοστάσιο του Φιξ, εξοπλισμένος με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και με εντελώς ξεχωριστή αρχιτεκτονική αισθητική, μετά από μία ιδιαίτερα αυξημένη επένδυση εκ μέρους μας για τα δεδομένα της κινηματοθέασης στην Ελλάδα, όπως επίσης και για τα δεδομένα της τσέπης μας.

Ο κινηματογραφικός προγραμματισμός του «ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΥ» διαφοροποιείται από όλες τις αίθουσες της Ελλάδας. Στεγάσαμε μέχρι σήμερα πλήθος φεστιβάλ και αφιερωμάτων υπό την αιγίδα διαφόρων ιδιωτικών και δημοσίων πολιτιστικών φορέων με μεγάλη επιτυχία συνήθως, χωρίς ποτέ να απομακρυνθούμε από την προβολή ταινιών πρώτης προβολής της κινηματογραφικής αγοράς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη φιλοξενία του Φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου (τρις), το Φεστιβάλ Λατινοαμερικάνικου κινηματογράφου (δις) υπό την σκέπη των οικείων πρεσβειών και του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, τα αφιερώματα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τις πρεμιέρες ταινιών με ταυτόχρονη διοργάνωση πάρτι με έλληνες (αλλά ενίοτε και ξένους) djs, το πρώτο gay & lesbian film festival στην Αθήνα και τη συνεργασία μας τα τρία τελευταία χρόνια με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το 2008 φιλοξενήσαμε και συνδιοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστημονικής φαντασίας για ενήλικες («SFF rated»), που επαναλήφθηκε και το 2009, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου της Ελευθεροτυπίας για τρεις συνεχόμενες χρονιές, το αφιέρωμα «”drinking cinema” του Μικρού Πολυτεχνείου, το διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ μικρού μήκους “BETTING ON SHORTS” που γίνεται ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, καθώς και τη Z-DAY του παγκόσμιου νέου κινήματος ZEITGEIST, που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στις περισσότερες πόλεις του κόσμου.

Παράλληλα είμαστε ο μοναδικός κινηματογράφος μίας οθόνης που έχουμε επαναλαμβανόμενες μεταμεσονύκτιες προβολές κάθε εβδομάδα, λόγω του «νυκτερινού» ύφους των ταινιών που επιλέγουμε και του κοινού που πλέον πιστεύουμε ότι εμπιστεύεται τις επιλογές μας, δεδομένου δε ότι το φουαγέ του κινηματογράφου λειτουργεί και ως αυτόνομο bar.

Επίσης ο κινηματογράφος μας πέτυχε σε πολύ σύντομο, για τα δεδομένα της αγοράς μας, διάστημα να προβάλλει ταινίες σε αποκλειστικότητα στο Λεκανοπέδιο Αττικής με θεαματικά ενίοτε αποτελέσματα, φαινόμενο που θα θέλαμε να πυκνώνει ολοένα και περισσότερο, διότι πιστεύουμε ότι η κινηματογραφική αίθουσα στο νέο οπτικοακουστικό περιβάλλον δεν πρέπει μόνο να προβάλλει ταινίες – πρέπει και να προτείνει ταινίες. Η δημοσιότητα των οπτικοακουστικών στο παγκόσμιο χωριό λειτουργεί σαν ένα γιγάντιο ακαριαίο marketing – που καθιστά τις ταινίες -προϊόντα ή τις ταινίες των διάσημων δημιουργών προσβάσιμες ταυτόχρονα σε πολλές οπτικοακουστικές μορφές.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν δημιουργίες νέων ή αποκλεισμένων από τις εταιρείες σκηνοθετών που δεν βρίσκουν την παραμικρή διέξοδο σε κανένα κοινό. Ο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ με προεξάρχον παράδειγμα την «Ψυχή στο στόμα» του Γιάννη Οικονομίδη προσπαθεί και θα προσπαθεί να δώσει βήμα και διάρκεια σε ταινίες που ψάχνουν το κοινό τους και τα χνώτα τους ταιριάζουν με τα δικά μας. Η «Ψυχή στο στόμα», ενώ δεν έβρισκε επί σχεδόν ένα χρόνο αίθουσα να παιχτεί, όταν προβλήθηκε αποκλειστικά στον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ δημιούργησε κοσμοσυρροές και αναλογικά ήταν η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της χρονιάς εκείνης στην Ελλάδα. Σκεφτείτε ότι 11.000 εισιτήρια ανά κόπια δεν έκανε σχεδόν ούτε το SAFE SEX ή ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ.

Άλλα παραδείγματα είναι μία σειρά από ντοκιμαντέρ που πιστεύουμε ότι μόνο η μεγάλη οθόνη τα αναδεικνύει στην πραγματική τους διάσταση. Πρόσφατα δικαιωθήκαμε πανηγυρικά με την προβολή του «ΠΑΡΒΑ, ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ», μία ταινία για το τελευταίο ίσως παλαιάς κοπής καφενείο του Αιγαίου και τον φωτογενή γλυκύτατο ιδιοκτήτη του. Η ταινία αυτή μας χάρισε μερικά απροσδόκητα sold out, ενώ την πέμπτη εβδομάδα της προβολής της ζητήθηκε από τα Village cinemas! Το «ΤΣΙΟΥ» του Μάκη Παπαδημητράτου, το «ΑΝΤΕΝΑ» του Αργεντινού Καλλιτέχνη Esteban Sapir, «Στα κέρατα του ταύρου» του Θανάση Παπακώστα, μία ταινία για τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, το «QADIR, ένας Αφγανός Οδυσσέας» της Ανέτας Παπαθανασίου είναι μερικές ακόμη απόπειρες να προβληθούν αποκλειστικά ταινίες που θεωρητικά δεν είχαν την εμβέλεια να παιχτούν ενώπιον κινηματογραφικού κοινού και πρακτικά την απέκτησαν.

Την καλοκαιρινή περίοδο του 2008 προβάλλαμε για πρώτη φορά ένα ενιαίο πρόγραμμα ταινιών με εβδομαδιαία εναλλαγή, όλες σε αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, όντας μάλιστα πάλι ο μοναδικός (ή ένας από τους ελάχιστους) κινηματογράφος μίας οθόνης που παρέμενε στην κινηματογραφική επικαιρότητα και το καλοκαίρι.

Από την περασμένη κινηματογραφική περίοδο επεκταθήκαμε και στην αγορά δικαιωμάτων ταινιών για την αποκλειστική κινηματογραφική τους εκμετάλλευση στην Ελλάδα και τα πρώτα δείγματα γραφής είναι παραπάνω από θετικά. Ελπίζουμε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να σας ταξιδεύουμε στον άγνωστο κινηματογραφικό πλανήτη και όχι να προβάλλουμε απλώς ταινίες που περιμένετε να δείτε.