Loader
Σταυρός του Νότου Kεντρική Σκηνή - Koukaki.gr
16759
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16759,page-child,parent-pageid-16717,bridge-core-2.0.5,ajax_updown_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-child-theme-ver-1.2.1,qode-theme-ver-1.2,qode-theme-koukaki,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Σταυρος του Νοτου

Τηλ: 210 9226975
Email: [email protected]
Ιστοσελίδα: http://www.stn.gr/

    

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

10:00 μ.μ – 5:00 π.μ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ

10:00 μ.μ – 5:00 π.μ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

Φραντζή & Θαρύπου 37

GPS:

37.9617594,
23.725857899999937

Όταν το 1995 ξεκίνησε να λειτουργεί «ο Σταυρός Του Νότου», στο στενάκι της Θαρύπου στο Νέο Κόσμο, κάθετο στη Φραντζή, το Αθηναϊκό κοινό βρήκε ένα μικρό στέκι να ακούει και να απολαμβάνει ελληνική και ξένη rock μουσική. Το όνομα του μαγαζιού προήλθε από το ομώνυμο ποίημα του Νίκου Καββαδία και επιλέχθηκε σε μια προσπάθεια να προσδιορίσει το ύφος και την ατμόσφαιρα του.

Έτσι την περίοδο 1995-1996, ξεκίνησε να παίζει σταθερά η μπάντα του Σταυρού Του Νότου – ή απλά “η μπάντα του Σταυρού” όπως έχει πλέον καθιερωθεί – που απαρτιζόταν τότε από τους Δημήτρη Λιόλιο, Νίκο Πιπινέλη και Βίκυ Μπεθανοπούλου.

Το 1996, ο Σταυρός άρχισε να μεγαλώνει και να εξελίσσεται. Επιτακτική ανάγκη για να χωράει όλους εμάς και εσάς που αγαπάμε τη rock μουσική και παράλληλα για να χαρίσει έτσι στην Αθήνα ένα χώρο τον οποίο τόσο πολύ είχε στερηθεί.

Την περίοδο 1996-1997 η μπάντα αλλάζει και προστίθενται ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, ο Μιχάλης Κακέπης, η Μαρία Ιακώβου, ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης, ο Πάρης Γκαγκαστάθης, ο Κώστας Γαλίτης, η Γιάννα Φαφαλιού. Το σταθερό αυτό σχήμα έπαιζε 4 μέρες την εβδομάδα, από Τετάρτη έως Σάββατο. Η μπάντα αποτελούνταν από τους: Γιάννης Χαραλαμπίδης – τύμπανα, Αντώνης Λοϊζίδης – μπάσο, Σπύρος Παπαδάτος – πλήκτρα, Κώστας Γαλίτης – φωνή, φλάουτο, σαξόφωνο, Κώστας Γκαγκαστάθης – μπάσο,  Θοδωρής Γιαννακόπουλος – κιθάρες, ενορχηστρώσεις, Γιώργος Τσιμπούκης – κιθάρες.

Δευτέρες η σκηνή φιλοξενούσε τον Γιάννη Κούτρα ενώ Τρίτες έπαιζε ο Δημήτρης Λιόλιος.

Παράλληλα την περίοδο 1996-1997 άρχισαν να φιλοξενούνται στη σκηνή του Σταυρού μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, παράλληλα με το σταθερό σχήμα που είχε πλέον καθιερωθεί. Τη σεζόν αυτή εγκαινίασαν ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας σε μια παράσταση που όσοι είχαν δει, τους έχει μείνει αξέχαστη. Την ιδία σεζόν τίμησε με την παρουσία της το χώρο και η Ελευθερία Αρβανιτάκη για μερικές εμφανίσεις.

Με τη σειρά τους, πέρασαν από τη σκηνή και group από διάφορα μουσικά είδη. Ακούσαμε rock, «blues», soul, funky, Latin κλπ. Οι Uriah Heep άνοιξαν το δρόμο και για τα ξένα συγκροτήματα στο Σταυρό του Νότου.

Κάθε σεζόν εμφανιζόταν και πιο δυναμική. Το 1998, σφραγίστηκε από τις εμφανίσεις του Νίκου Παπάζογλου.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει από την Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου παρά πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες της έντεχνης, ροκ και ethnic μουσικής σκηνής – και σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες μπορούμε να πούμε ότι έχουν περάσει αν συμπεριλάβουμε και τα τρία μαγαζιά – και έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους.

Μερικοί από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Κεντρικής Σκηνής είναι: ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Τάνια Τσανακλίδου, οι Πυξ Λαξ, τα Ξύλινα Σπαθιά, ο Παντελής Θαλασσινός, η Μέλινα Κανά, ο Μπάμπης  Στόκας, o Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Βασίλης Καζούλλης, οι Χειμερινοί Κολυμβητές, ο Παύλος Παυλίδης και οι B-Movies, η Ελένη Βιτάλη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, οι Apurimac, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Λάκης Παπαδόπουλος, η Αρλέτα, η Εστουδιαντίνα Βόλου, ο Μιχάλης Τζουγανάκης, ο Vassilikos, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Γιώργος Ανδρέου, η Βάσω Αλλαγιάννη και πολλοί άλλοι.

Τα σταθερά μουσικά σχήματα – οι πλέον γνωστοί και ως HOUSE BAND – καθιερώθηκαν στην Κεντρική Σκηνή και μετακινήθηκαν αργότερα στο “Club” οπού συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να κρατούν το ενδιαφέρον του κόσμου αμείωτο και το μουσικό χώρο του Σταυρού, ασφυκτικά γεμάτο.